11 de juny del 2007

Ens agradaria que els lectors participareu i ens diguereu què significa per a vosaltres la paraula progrés.

Les opinions podrien fer referència, per exemple, als següents aspectes:
  • Creus que Agost és un poble avançat o endarrerit respecte als nostres veïns?
  • T'agradaria que Agost fora una gran ciutat, amb totes les seues conseqüències?
  • Sacrificaries el paisatge actual d'Agost per una macrourbanització?
  • Què faries per millorar el poble?

Recordeu que estaria bé justificar les vostres respostes.
Gràcies i animeu-vos a participar.

23 de maig del 2007

Des de Mirem per Agost vam pensar que el Dia de la Vella era una bona oportunitat de donar a conéixer les nostres propostes i idees sobre l'urbanisme desmesurat. El més important de la composició que vam muntar és el cartell. Amb el ninot vam representar a un avi d'Agost en actitud reflexiva sobre el possible futur del poble, que es malbarataria amb la febra del formigó.

Vella de Mirem per Agost al Carrer de la Font, al costat de la Plaça de l'Ajuntament


"Què pesa més? La tradició o l'especulació?"



Cartell guanyador del Dia de la Vella de 2007

Açò es timó del Ventós,
rabet de gat dels Castellans,
espígol de l´Esquena el Gos
i romer de la casa els Plans.

Tot el camp destruir volen
posant ciment on hi ha terra,
arrasant tot el que poden
com si fora açò una guerra.

De remediar-ho estem a hora
si qui mana el sentit no perd,
escoltant als de dins i no als de fora,
sense canviar diners pel verd.

L'experiència d'altres llocs diu
que tot allò que relloix no és or,
doncs ara ploren i ningú riu
de tanta delinqüència i por.

Els pobles que obliden, desapareixen
i oblidar la nostra història no volem,
ni els teus avis ni els meus mereixen
que camviem el que era d'ells, per fem.

El camp mai ha tingut portes
i les urbanitzacions sí que les tenen,
són macises i ben fortes
per saber els tirs d'on vénen.

És gent que ningú sap que fa,
la relació que te és molt poca,
i pense que no viu del pa
pero que viu més de la coca.

La senda del Rabosí serà història,
la caboia del tio Llorens també,
i perdrem de la memòria
fins el que és un garrofer.

Qué serà de la Llomasent
del Racó de Micalet,
la cisterna del tio Vicent,
del Ventós de Victorianet.

Missatge:
Conservem l'entorn que tenim,
seguim sent qui som
i per aquest poble de figa i raïm
serem més pesats que el plom.

Hem de fer front i no fugir
perquè és una causa justa y noble,
i no ens cansarem de dir
que ENS AGRADA SER UN POBLE.


Mirem per Agost, com tothom del poble hi sap, som una organització de jovens de la nostra localitat que s’ha unit per què estem preocupades pel futur d’Agost. Aquest futur es veu amenaçat per la construcció d’una macrourbanització amb el seu corresponent camp de golf, que posa en perill el nostre estil de vida.

Davant la celebració de les properes eleccions locals i autonòmiques el proper 27 de maig, des de “Mirem per Agost” informem a tota la població que aquesta associació no es troba vinculada a cap partit polític d’ambit local o autonòmic. Remarquem aquest fet com a conseqüència de l’eslogan d’un partit polític, és molt semblant al de la nostra associació.

No som una associació apolítica, ja que totes les persones que treballem en aquesta tenim la nostra ideologia, motiu del qual ens porta a treballar pel futur del nostre poble, en defensa dels valors tradicionals, ecològics i d’un futur sostenible. Totes les persones que ens trobem en “Mirem per Agost” participen a títol individual, el que no significa que pot ser haja gent que siga afí a algun partit polític. Però com ja hem dit anteriorment l’associació no pertany a cap partit polític.

Per aquests motius i en referència a les properes eleccions “Mirem per Agost”, no ens posicionem junt a cap partit polític, però si creiem convenient que el tema de les urbanitzacions siga tractat en tots els partits polítics, com un eix fonamental en la campanya electoral, així com volem que tots els partits polítics de la nostra localitat – PP, PSOE i AIA – es posicionen en aquest tema de forma clara i precisa, sense divagacions. Una vegada pasades les eleccions estem disposats a participar i col·laborar amb l’equip de govern sempre que aquest es possicione en contra d’una urbanització i un camp de golf a la nostra localitat. Ja no soles per l’amenaça de la inmobiliaria Llanera en la zona de la Canyada Blanca, sinò per qualsevol intenció de destrucció del territori en qualsevol punt de la nostra localitat (també comença a escoltar-se una posible urbanització en les serres del Ventós i el Maigmó).

22 d’abril del 2007

El proper 27 de maig es celebraran al País Valencià les eleccions que determinaran la nova composició dels nostres ajuntaments i de la Generalitat. Els aspirants a governar aquestes institucions han d’escoltar la veu de la ciutadania, farta de l’actual procés de destrucció del nostre territori i dels seus recursos, farta d’especulació i de corrupció sense fre.

"Compromís pel Territori", moviment ciutadà que compta amb l’adhesió dels col·lectius, plataformes i entitats que treballen a tot el País Valencià en contra d’eixe procés destructiu, i a favor d’una alternativa racional i participativa, convoca mobilitzacions ciutadanes a les ciutats de València, Alacant i Castelló de la Plana, en la mateixa jornada del 21 d’abril, amb l'objectiu d'expressar de forma conjunta l'exigència d'aturar l'actual procés d’ocupació i degradació del territori i dels seus recursos, fent palès que per a què la societat valenciana avance en democràcia és imprescindible solucionar el problema territorial i urbanístic vinculat a l’especulació i a la corrupció.

Està en les nostres mans garantir un futur realment sostenible a un territori cada dia més fràgil i amenaçat com és el nostre. Si en la massiva manifestació del 3 de juny del 2006 a València, desenes de milers de ciutadans i ciutadanes arribats de tot el País ja expressaren aquesta exigència, ara es tracta de recordar als futurs governants de la Generalitat i dels nostres Ajuntaments que l’han de tindre present com a qüestió fonamental des del mateix inici de la seua gestió.

És per això que el proper 21 d’abril hem d’eixir tots i totes als carrers de València, de Castelló i d’Alacant per exigir un canvi radical en la política territorial i una moratòria urbanística que permeta replantejar els projectes presentats en aquests últims anys, i que dóne un temps per a elaborar un nou model territorial i una nova legislació, amb la participació de la ciutadania.

• Per aturar els projectes insostenibles!
• Per un nou model territorial basat en una nova cultura del sòl, l'aigua, l'energia i els recursos!
• Per una nova legislació que frene l'especulació i l’espoli de la terra, prime la iniciativa i el control públics, i garantesca efectivament la protecció del medi, la salut humana, el patrimoni cultural i el dret a l'habitatge!
• Per garantir la participació ciutadana!

PARTICIPA EN LES MANIFESTACIONS DEL 21 D’ABRIL A VALÈNCIA, CASTELLÓ I ALACANT

Compromís pel Territori


15 d’abril del 2007

MIREM PER AGOST és una associació formada per gent compromesa amb el present i el futur del seu poble, Agost.

Va náixer amb l’objectiu de defendre els seus valors socio-culturals i ecològics, greument amenaçats per les macrourbanitzacions projectades al seu terme, i que no tindran en compte les serres, ni els sentiments ni tampoc la pròpia gent que viu ací.

Durant molts anys, els inmigrants han arribat a les nostres terres per integrar-se i formar part de la nostra societat, assimilant els nostres costums i la nostra identitat per a ser un més de nosaltres. Ara, les grans urbanitzacions han aturat aquest procés, propiciant l’aïllament de la població i la formació de “guetos” dins d’espais molt reduïts.

En concret, al nostre poble, si es feren realitat les 1.000 o 2.000 vivendes que es pretenen construir fora del casc urbà, passaríem a ser un nucli de població secundari al nostre propi poble. Açò farà que manen ells políticament, ja que ningun partit local podrà fer front a la seua unitat. ¿Què els impediria portar-se l'ajuntament a la nova urbanització?, ¿o fer millores en “sa casa” abandonant la nostra?.

A més estan els recursos no renovables: l'aigua, per exemple. Agost no ha patit massa restriccions durant els últims anys, però de fer-se realitat serien inevitables. Si dupliquem la nostra població hem de repartir-nos-ho tot: tindrem la meitat del que tenim, ¿això és el progrés?.

És molt probable que ni tan sols els comerciants puguen aprofitar-se de l’increment de població, ja que aquestes construccions solen venir acompanyades de centres comercials per abastir de sobra la demanda dels seus habitants. Inclús solen portar amb elles els seus fontaners, els seusfusters, el seus obrers... entre altres coses perquè no parlen el nostre idioma.

Un altre inconvenient és que un poble que accepta una urbanització, accepta també unes despeses de manteniment que possiblement l’endeutaran a mig termini. Com està passant ja en pobles on les infraestructures creades són de baixa qualitat i han de ser reparades constantment amb els diners de tot el poble, no només dels qui s’aprofiten d’elles.

No volem aturar el progrés, només volem seguir vivint com hem fet fins ara, fundamentalmente perquè a nosaltres, ens agrada ser un poble.

28 de febrer del 2007

El plan de protección aprobado por la Generalitat para el Maigmó por el que declara este monte paisaje protegido excluye no sólo el área que se pretende urbanizar con la construcción de 1.200 bungalows - l'Aljub - sino también las sierras de Agost y Castalla, según destacó ayer el responsable de ordenación del territorio del área de Medio Ambiente de l’Alacantí de Esquerra Unida, Miguel Ángel Pavón.

Tras estudiar detenidamente el decreto de protección aprobado el viernes en el pleno del Consell y publicado ayer en el Diario Oficial de la Generalitat, a esta formación le llama poderosamente la atención que no se haya ampliado la protección del monte en Castalla ni Agost como solicitaron en sus alegaciones. «En Castalla hay mucho terreno que se puede urbanizar y no han querido incluir nada, y también queda fuera de la protección la sierra del Ventós, en Agost, una zona de cultivo con valores importantes desde el punto de vista paisajístico y aves rapaces. Aunque en principio las normas subsidiarias de Agost califican la zona como protegida, sospechamos que en el futuro el Ayuntamiento puede querer urbanizar la zona». En cuanto a la exclusión de la zona de l'Aljub, amenazada por un plan urbanístico, Pavón tachó de «escandaloso» que a lo largo de dos kilómetros coincidan exactamente el límite del PAI y el del área protegida del Maigmó.

Esta formación también reconoce que cuando salió a exposición pública en 2006 el área de paisaje protegido era de 14.154 hectáreas y finalmente se ha ampliado a 15.842. La protección es finalmente de mil cuatrocientas hectáreas más de monte, de ellas un millar en término de Petrer, 300 en Sax y 400 en Tibi, aunque fuera de l'Aljub. EU también critica la exclusión de área protegida de la sierra del Cid en Monforte y Novelda.

Por su parte, la asociación de propietarios y vecinos de l'Aljub denunció ayer que un 80% de los afectados no han podido presentar alegaciones contra el programa de actuación urbanística en el Maigmó «porque no les han comunicado el plazo y no todo el mundo puede acceder al Boletín Oficial de la Provincia». Asimismo, añadieron que el 20% restante no las pudieron completar al no disponer de toda la documentación, que obtuvieron el pasado viernes.

Notícia al diari Información

 
Mirem per Agost Diseñado por Wpdesigner y adaptado por Zona Cerebral